2008. november 25., kedd

Szervizdíj

Eddig éheztettelek titeket, úgyhogy most írok egy kis semmiséget előételnek. Minap vendéglőben jártunk a barátaimmal és négyen 15 ezer forintos számlát tudtunk összehozni. Ez ugye nem is sok, nem is kevés. Ami viszont feltünő volt, az a pincér izgatottsága. Kihozta a számlát, amikor kértük, de magunkra hagyott, amíg osztottunk-szoroztunk. Majd kisvártatva ismét megjelent, de csak azért, hogy megmondja, a szervizdíj nincs a számlán, és tovasuhant.


Nem próbált meg jópofa lenni, nem próbált meg szánalmat ébreszteni, inkább vér profi módon, mint aki nem először csinálja ezt, közölte a tényt. Jól van bunkókám, akkor majd hozzáadjuk a neked járó 10 százalékot - gondoltam magamban és hát így is lett. Amúgy nem ez volt az első eset, amikor egy pincér hidegvérrel figyelmeztetett, hogy ami jár, az jár. Persze az is igaz, hogy mostanában már egyre több helyen számolják fel teljesen magától értetődően a borravalót és nyomtatják rá a számlára, ami külön nagy parasztság szerintem, de asszem ez európai módi és az meg köztudottan mindig jó és követendő.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

És azt sem írták rá a számlára, hogy a szervízdíj nincs rajta? Mert szerintem a szervízdíj nem egyenlő a borravalóval, ez utóbbi opcionális, az adása és a mértéke is, míg a szervízdíj az a pénz, amit azért fizetsz, hogy az asztalnál téged kiszolgáltak, nem? Ez esetben viszont fel kell tüntetniük a számlán! Nem egy bunkó pincérnek kell a füledbe susognia ezt szerintem.

szédültborbála írta...

Ez azért külön vicces, hogy egy étteremben extra díjat számolnak fel azért, mert kiszolgálnak. Ezért gondolom, hogy a szerviz dij egyenlő lehet a borravalóval, csak más néven futnak. Mert ugye azt nem választhatom,,hogy a szakács megfőzi az ételt, esetleg még ki is rakja tányérra, de majd én bemegyek érte, hogy ne kelljen szervizdijat fizetni. Építsék bele az árba, de külön ne számítsanak fel árat azért, mert kiszolgálnak, hiszen ezért megyek étteremben és nem otthon eszem helyette. Inkább arra gondolok itt, hogy míg régen teljesen a vendégre volt bízva, hogy mennyi borravalót ad, most külföldi mintára egyes helyeken már automatikusan hozzáadják a fogyasztás összegéhez a 10 százalékot és ez a szervizdíj. De ha ez a számlán van, akkor már nem kell borravalót adni. Vagyis a szervizdíj a borravaló elegánsabb elnevezése.

vevi írta...

Én is úgy tudom, hogy a szervízdíj a borravaló. De itthon sztem az a gáz, hogy ha rajta is van a számlán, akkor is elvárják a borravalót. Sokan amúgy is automatikusan hozzácsapják a +10%-ot a végösszeghez, a kiszolgálás minőségétől függetlenül. Hát én bizony szólok Gazsinak, nehogy sokat adjon, ha paraszt volt a pincér, vagy épp mindenért háromszor kellett szólni, stb.
Mellesleg ez a szervízdíj olyan, mintha én felszámolnék pl rajzolási díjat. Oké, kitalálom a házat, és +pénzért le is rajzolom:)
Ahogy a tervezési díjban benne van a rajzolás, nyomtatás, lefűzés, stb, úgy az étteremben is benne kellene lennie az árban a felszolgálásnak. Ezért olcsóbb az önkiszolgáló étterem, nem? (na jó, meg szarabb a kaja:)

Névtelen írta...

vevi, az önkiszolgáló étteremben NEM olcsóbb a kaja, sőt sok esetben drágább is, gondolj csak a méltatlanul népszerű, rendkívül egészségtelen és teljesen haszontalan műanyag hamburgerekre, amit az akciósokat kivéve (amik nagyjából 50 ft-ból összedobhatók az alkalmazott minőségben) általában 900!!! ft körüli áron vehetsz meg és tömhetsz az arcodba kb. 1-1,5 perc alatt. Ezeknek a szendvicseknek az elkészítése kb. 150-160 ft amúgy. 900 ft-ért sok fővárosi étteremben főételt kapsz körettel és savanyúsággal amúgy. A szervízdíjat két dolog miatt alkalmazzák egyes helyeken. Egyfelől hazánkban az a szokás, hogy 10%-ot ráhagyunk a számlára és az árak is ennek megfelelően vannak kialakítva(!!!), mégis sok paraszt forintra kiszámolja a fizetendő összeget, sőt olyan is akad aki kikoldulja, hogy engedd el neki a hiányzó 15 ft-ot, így aztán borul a kalkuláció, másfelől külföldön általános, hogy benne van a szervízdíj a végszámla összegében és ezért a külföldi vendégek baromira nem gondolnak arra, hogy kellene adni borravalót is, így a sokszor bohócként ugráltatott felszolgálónak be kell érnie az általában 600 ft körüli órabérével, amiért nem ritkán heti 6 nap napi 14 órát gályázik és viseli el a csóró idióták hülyeségeit. Mellesleg a magyar ember meg olyan, hogy a teljesen felesleges dolgokért hajlandó a reális ár háromszorosát is kiadni (pl az említett divat műanyag kajákért), a korrekt áron adott termékek árát pedig percekig anyázza. Ezért is muszáj egyfajta burkolt áremelésként alkalmazni a szervízdíjat.